HRPlasticRecyclingSymbols-1

RIC van kunststoffen: de sleutel tot betere kunststofrecycling

Recyclen is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de mensheid als geheel. Echter, het recyclingproces kan enigszins verwarrend zijn, vooral als het gaat om kunststoffen. Met zoveel verschillende soorten kunststoffen die tegenwoordig worden gebruikt, is het belangrijk om te weten welke kunnen worden gerecycled en hoe ze moeten worden behandeld. Hier komen Resin Identification Codes (RIC) om de hoek kijken.

Wat zijn Resin Identification Codes?

Het Resin Identification Code systeem (RIC) werd in 1988 geïntroduceerd door de Society of the Plastics Industry (nu de Plastics Industry Association) om recyclers te helpen bij het identificeren en scheiden van verschillende soorten kunststof. Deze codes zijn numeriek en lopen doorgaans van 1 tot 7. Je hebt deze codes waarschijnlijk wel eens gezien, afgedrukt in een klein driehoekje op kunststofartikelen, of het nu gaat om een plastic fles, een voedselcontainer of verpakkingsmateriaal.

De zeven RIC-codes:

  1. PET (Polyethyleentereftalaat): Veel gebruikt voor frisdrankflessen en andere voedselverpakkingen.
  2. HDPE (hogedichtheidpolyethyleen): Te vinden in melkflessen, containers voor wasmiddel, enz.
  3. PVC (polyvinylchloride): Gebruikt in buizen, vinyl gevelbekleding, en sommige soorten voedselverpakkingen.
  4. LDPE (lagere dichtheid polyethyleen): Aanwezig in plastic folie, boodschappentassen en knijpflessen.
  5. PP (Polypropyleen): Vaak gebruikt in rietjes, yoghurtcontainers en flessendoppen.
  6. PS (polystyreen): Beter bekend als piepschuim, gebruikt in koffiebekers, voedselbakjes, enz.
  7. Overig: Een algemene categorie voor kunststoffen die niet in de bovenstaande categorieën passen of die uit meer dan één soort hars zijn gemaakt.

Hoe kunnen Resin Identification Codes helpen?

  • Sorteren en scheiden: Weten met welk type kunststof je te maken hebt, helpt bij het sorteren van kunststoffen in de juiste recyclingstromen.
  • Herkenbaarheid van recyclebaarheid: Niet alle kunststoffen zijn even goed recyclebaar. RIC's helpen consumenten en recyclers te begrijpen welke kunststoffen waarschijnlijker worden geaccepteerd in lokale recyclingprogramma's.
  • Milieuvriendelijke keuzes: Consumenten kunnen deze codes gebruiken om producten te kiezen die gemaakt zijn van gemakkelijker recyclebare materialen.
  • Veiligheid: Sommige kunststoffen zijn veiliger dan andere als het gaat om opslag van voedsel en dranken. Bijvoorbeeld, kunststoffen gelabeld met codes 1, 2, 4 en 5 worden over het algemeen beschouwd als veilig voor voedsel en drank. 

Zijn alle kunststoffen goed en gemakkelijk te recyclen?

Het korte antwoord is nee. Terwijl kunststoffen zoals PET en HDPE (codes 1 en 2) veel worden geaccepteerd in recyclingprogramma's en relatief gemakkelijk te recyclen zijn, worden anderen zoals PVC (code 3) en PS (code 6) minder vaak gerecycled vanwege hun potentieel voor het vrijgeven van schadelijke chemicaliën. Bovendien bevat de "Overige" categorie (code 7) vaak kunststoffen die moeilijk of kostbaar zijn om te recyclen.

Factoren die de recycleerbaarheid beïnvloeden

  • Materiaalsamenstelling: Kunststoffen met meerdere lagen of materialen zijn moeilijker te recyclen.
  • Marktvraag: Zelfs als een kunststof technisch gezien recycleerbaar is, maakt een lage vraag naar het gerecyclede materiaal het minder waarschijnlijk dat het wordt gerecycled.
  • Lokale programma's: Uw lokale recyclingprogramma accepteert mogelijk niet alle soorten kunststof, zelfs als ze technisch gezien recycleerbaar zijn.

Conclusie

Resin Identification Codes dienen als een nuttige gids voor zowel consumenten als recyclers om betere beslissingen te nemen over het gebruik en de recycling van kunststoffen. Echter, het bestaan van deze codes garandeert niet dat een kunststofartikel recycleerbaar is of is gerecycled. De complexiteit en economie van kunststofrecycling worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder materiaalsamenstelling, marktvraag en lokale recyclingmogelijkheden.

Om echt een impact te maken, is het essentieel voor consumenten om verder te gaan dan alleen het controleren van RIC's. Neem een bewustere benadering van kunststofgebruik, kies voor herbruikbare items en neem actief deel aan lokale recyclingprogramma's. Laat de Resin Identification Codes uw startpunt zijn bij het maken van beter geïnformeerde en verantwoordelijke keuzes.

Als het gaat om het maken van een milieuvriendelijke keuze voor uw palletoplossing biedt Q-Pall een geruststellende oplossing. Alle Q-Pall kunststof pallets zijn uitsluitend gemaakt van kunststoffen met de Resin Identification Code (RIC) van 2, ook bekend als hogedichtheidpolyethyleen (HDPE). Dit materiaal staat algemeen bekend om zijn hoge recycleerbaarheid, wat ervoor zorgt dat deze pallets gemakkelijk kunnen worden ingezameld, verwerkt en omgezet in nieuwe producten aan het einde van hun levenscyclus. Door RIC code 2 kunststoffen te gebruiken, biedt Q-Pall niet alleen duurzame en betrouwbare pallets, maar garandeert het ook de circulariteit van hun producten. Kiezen voor Q-Pall betekent kiezen voor een duurzame, langetermijnoplossing die afval minimaliseert en de efficiëntie van bronnen maximaliseert, in lijn met de principes van de circulaire economie.

 

We hebben nog geen zoekresultaten gevonden.
Categorieën
Producten